ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ


Οι «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» είναι ένα πολιτικό κίνημα το οποίο γεννήθηκε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο και στην τρόικα, και αγωνίζεται για μια κοινωνία δίκαιη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Για την αποκατάσταση των πολιτισμικών αξιών και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Τα μέλη του κινήματός μας αγωνίστηκαν με συνέπεια μέσα από τις γραμμές της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο. Πρωτοστάτησαν στις συλλογικές δράσεις που οργανώθηκαν στις πλατείες και στις γειτονιές των πόλεων της πατρίδας μας, στους χώρους δουλειάς και στα πανεπιστήμια.

Στο κίνημά μας δεν έχουν θέση όσοι είναι ή διετέλεσαν υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, διορισμένοι περιφερειάρχες ή νομάρχες. Για να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο παλιός πολιτικός κόσμος, η κομματοκρατία και η ρουσφετολογία.

Αυτοοργάνωση – Κληρωτή Δημοκρατία

Σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες, το εγχείρημα των «Αντιμνημονιακών Πολιτών» ξεκινά από τα κάτω και στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και στην άμεση Δημοκρατία. Η διαδικασία οργανωτικής συγκρότησης των «Αντιμνημονιακών Πολιτών», οι οποίοι, σημειωτέον, θα συμμετέχουν ως πολιτικό κόμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ξεκινά από την περιφέρεια προς το κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν ήδη ανοιχτές γενικές συνελεύσεις σε αρκετές πόλεις και περιφερειακές συναντήσεις, στις οποίες εγκρίθηκε η ιδρυτική μας διακήρυξη. Έως ότου συγκροτηθούν και εκλεγούν τα όργανα του πολιτικού μας κινήματος, οι περιφερειακές συναντήσεις και οι σχετικές γενικές συνελεύσεις των πόλεων με αποφάσεις τους επέλεξαν και ανέθεσαν την πολιτική και οργανωτική ευθύνη για τη λειτουργία του κινήματός μας στον πρόεδρο και στη δωδεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή.

Θα ακολουθήσει η διοργάνωση συνεδρίου τόσο για την έγκριση του καταστατικού και του εκλογικού προγράμματος του κινήματος όσο και για την εκλογή οργάνων. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον το ένα δεύτερο των μελών των οργάνων του κινήματός μας θα προκύψει μέσα από διαδικασία κλήρωσης, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του, εφόσον, φυσικά, το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται στην πράξη οι αρχές της κληρωτής Δημοκρατίας και δημιουργείται ένα πολιτικό κίνημα ανοιχτό στην κοινωνία.

Οργανωτικές αρχές

Οι βασικές οργανωτικές αρχές του πολιτικού κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» πηγάζουν από τις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Συμπληρώνονται δε κατά σειρά από τις παρακάτω αρχές:

1. της κληρωτής Δημοκρατίας,
2. της αιρετής και ανακλητής αντιπροσώπευσης και
3. της επικουρικότητας.

Πολιτικές θέσεις

Η ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα, την οποία υπογράφουν μαζικά όσοι συμμετείχαν στις σχετικές διαδικασίες αυτοοργάνωσης, βασίζεται στους παρακάτω εφτά άξονες:

1. Ακύρωση των δανειακών συμβάσεων Ελλάδας - κρατών Ευρωζώνης - ΔΝΤ - EFSF, των Μνημονίων και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

2. Μονομερής διαγραφή και ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους, που αποτελεί πλέον το μέγιστο τμήμα του συνολικού δημόσιου χρέους, και βαθύ «κούρεμα» του υπόλοιπου χρέους.

Εφαρμογή της αρχής της «κοινωνικής προτίμησης» για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μην υποστούν καμία οικονομική ζημία.

3. Άμεση και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Τιτλοποίηση του κατοχικού δανείου και των άλλων ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας.

4. Δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.

5. Συντακτική Συνέλευση για θέσπιση νέου Συντάγματος, με βάση τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της άμεσης Δημοκρατίας. Θέσπιση της απλής αναλογικής.

6. Κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ΑΟΖ και της διεθνούς ουδετερότητας της πατρίδας μας.

7. Παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Τις θέσεις αυτές συμμερίζονται πλέον ολοένα και περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν την ενεργοποίησή τους, αποκομμένοι, ωστόσο, από παλαιο κομματικές αντιλήψεις και σκοπιμότητες, και που συμμετέχουν μαζικά στις λαϊκές συνελεύσεις που διοργανώνει ο πολιτικός μας φορέας σε διάφορες πόλεις. Καλούμε όλους τους πολίτες που συμφωνούν με τη διακήρυξή μας αυτή να στρατευτούν μαζί μας για να δώσουμε τη μάχη ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενάντια στην τρόικα και την ξένη εξάρτηση. Γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ παρεμβαίνουμε δυναμικά στις εξελίξεις και καθορίζουμε το μέλλον μας.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα