26 Οκτ 2016

Η Ελλάδα να πει όχι στη CETA εδώ και τώρα

Αθήνα, 24/10/2016.
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στις 14 Οκτωβρίου το κοινοβούλιο της Βαλλονίας (του γαλλόφωνου κρατιδίου του Βελγίου), καταψήφισε την Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, την λεγόμενη CETA. Ως γνωστόν, η Συμφωνία αυτή, εφόσον επικυρωθεί, θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για την υιοθέτηση των TTIP και TiSA, για τις επιπτώσεις των οποίων έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την ελληνική κοινή γνώμη. Αυτό καθώς, η ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου του Καναδά και της Ε.Ε., σε μία σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την νομοθεσία των ΗΠΑ και θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο σε TTIP και TiSA.
Αυτές οι συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου έχουν μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα καταργήσουν την αρχή της προφύλαξης και της περιβαλλοντικής μέριμνας καθώς και τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής ’Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π) που αποτελούν ισάριθμες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα: