12 Νοε 2013

Απάντηση αρμόδιων Υπουργών σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τη διάθεση στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές της Κρήτης εισαγόμενων λεμονιών, ακατάλληλων για την ανθρώπινη υγεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/11/2013


Σε σχέση με την υπ’αριθ. 827/1.10.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 24.9.2013, σχετικά τη διάθεση στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές της Κρήτης εισαγόμενων λεμονιών, ακατάλληλων για την ανθρώπινη υγεία, τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλαν τις παρακάτω υπ’αριθ. Γ.Π 91661/30.10.2013 και 49/25.10.2013 απαντήσεις, αντίστοιχα.


Υπουργείο Υγείας
«Κεντρικές αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (το οποίο είναι συνερωτώμενο), σύμφωνα με την ΚΥΑ 088, ΦΕΚ 175/13-2-2006, τ.β. «Ορισμός Κεντρικών αρμοδίων αρχών για την οργάνωση επισήμων ελέγχων ..... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
Η Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, έχει ως αρμοδιότητα με το Π.Δ.95/10-3-2000 ΦΕΚ 76, τ.α., άρθρο 10, το συντονισμό του έργου των Δ/νσεων Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, την έκδοση Υγειονομικών Διατάξεων και εγκυκλίων για την άσκηση των υγειονομικών ελέγχων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας με σκοπό τη Διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος γενικότερα.
Παρόλ' αυτά η σχετική αναφορά απεστάλη ως ερώτημα στη Δ/νση Δημ.Υγείας της Περ. Ενότητας Ηρακλείου, η οποία επικοινώνησε με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου, ως αρμόδια για το εν λόγω θέμα.»

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Με το N.4036j2012 "Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις", αυστηροποιήθηκαν οι επιβαλλόμενες κυρώσεις και, πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2 του ως άνω νόμου, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα κυμαίνονται από δέκα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (10.000 € - 50.000 €). Σε περίπτωση δε επανάληψης παράβασης, τα όρια των προστίμων διπλασιάζονται και το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το διπλάσιο του προηγούμενου επιβληθέντος.
Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής της περί φυτοπροστατευτικών προϊόντων. (φυτοφαρμάκων) νομοθεσίας είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) των Περιφερειών της χώρας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας; Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.).
Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων και στα εισαγόμενα προϊόντα και επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε κάθε περίπτωση παράβασης.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα εισαγόμενα προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα λεμόνια Αργεντινής, ελέγχεται αν υφίστανται συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ανώτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs), όπως αυτά ορίζονται με τον Καν. (ΕΚ) 396/2005 και είναι κοινά για όλα τα Κράτη-Μέλη.
Σημειώνεται ότι δειγματοληψίες σε φορτία λεμονιών Αργεντινής διενεργήθηκαν αμέσως μετά την εισαγωγή τους στη χώρα μας και οι εργαστηριακές αναλύσεις κατέδειξαν ότι δεν εμπεριέχονταν συγκεντρώσεις thiabendazole ή άλλου φυτοφαρμάκου ανώτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Όσον αφορά στη δραστική ουσία thiabendazole, σημειώνεται ότι είναι μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται για την εμβάπτιση των καρπών, με σκοπό την αποφυγή των σήψεων και είναι εγκεκριμένη για χρήση σε δεκαοκτώ (18) Κράτη-Μέλη της ΕΕ (ΑΤ, ΒΕ, BG, CY, ΕΕ, ΕS, FR, HU, ΙΕ, ΙΤ, LT, LU, LV, ΡΤ, RO, SISΚ, UK), όπου χρησιμοποιείται ευρύτατα. Τα μέγιστα ανεκτά υπολείμματα (MRL) thiabendazole σε λεμόνια είναι 5 mg/kg, συγκέντρωση ιδιαίτερα υψηλή που δείχνει την ασφάλεια της δραστικής ουσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ισχυρά τοξικά φυτοφάρμακα έχουν MRL 0,01 mg/kg.
Οι ανιχνευθείσες συγκεντρώσεις thiabendazole στα δείγματα λεμονιών Αργεντινής που εξετάστηκαν κατά την εισαγωγή τους στη χώρα μας, ήταν 0,53 mg/kg και 0,058 mg/kg, σημαντικά μικρότερες του ορίου των 5 mg/kg. Η ένδειξη να μην χρησιμοποιείται η φλούδα (π.χ. ξύσμα λεμονιού) είναι ορθή και εύλογη, γιατί με τον τρόπο αυτό απομονώνεται το κομμάτι του καρπού που περιέχει τα υπολείμματα του φυτοττροστατευτικού προϊόντος. Επισημαίνεται ότι τα μέγιστα ανεκτό υπολείμματα (MRL) thiabendazole σε λεμόνια αφορούν στο σύνολο του καρπού.

Όσον αφορά στον έλεγχο των καταλοίπων των φυτοπροστατευτικών ουσιών σε διάφορα είδη τροφίμων που εκτίθενται σε διάφορα σημεία πώλησης, εκπονούνται από τον ΕΦΕΤ και το ΥΠΑΑΤ πλάνα δειγματοληψίας, στο πλαίσιο του ΠOEΣΕ (Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων). Τα δείγματα από τα διάφορα είδη τροφίμων λαμβάνονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ και από τις ΔΑΟΚ των ΠΕ της χώρας και εξετάζονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Γενικό Χημείο του Κράτους, Από τα έως τώρα αποτελέσματα δεν έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία. Διευκρινίζεται ότι η ουσία Tiabendazole ανήκει στις εξεταζόμενες φυτοπροστατευτικές ουσίες, δίχως να έχει αναφερθεί απόκλιση από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.»