1 Οκτ 2013

Ομιλία του Νότη Μαριά εκ μέρους της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών για τη Χρυσή Αυγή στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στρασβουργο 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά παραβιάζονται από τη δράση διαφόρων ακροδεξιών, φασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων.
Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση της δράσης αυτών των ομάδων και η καταπολέμηση των κοινωνικών αιτίων που συμβάλλουν στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολεί συστηματικά τη Συνέλευσή μας.
Στο πλαίσιο αυτό στη σημερινή μας παρέμβαση θα επικεντρωθούμε στη δράση και στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μιας νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στην Ελλάδα και η οποία σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. MUIZNIEKS έχει διαπράξει δεκάδες βίαιες επιθέσεις και βιαιοπραγίες κατά ελλήνων πολιτών και μεταναστών.   
Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στη Χρυσή Αυγή για να βγάλουμε από την ελληνική εμπειρία γενικότερα συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη δράση των ομάδων της άκρας δεξιάς.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένων και έξι βουλευτών, μελών του ελληνικού κοινοβουλίου συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που σύμφωνα με την Ελληνική εισαγγελία έχει διαπράξει ως οργάνωση ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βίαιες επιθέσεις κλπ.
Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 έλαβε περίπου 425.990 ψήφους, ποσοστό 6,92% και εξέλεξε 18 βουλευτές.
Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν είναι ούτε φασίστες ούτε νεοναζιστές.
Για ποιο λόγο όμως ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή;

Η Χρυσή Αυγή άρχισε να αυξάνει την πολιτική της επιρροή σε πρώτη φάση λόγω της αδυναμίας της Ελληνικής Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών να δώσουν μια άμεση και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.
Η κύρια όμως αιτία που συνέβαλε στην αλματώδη αύξηση της πολιτικής επιρροής της Χρυσής Αυγής ήταν η αποτυχημένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής  που επιβλήθηκε υπό μορφή Μνημονίου στην Ελλάδα από την τρόικα και τους διεθνείς δανειστές της και που οδήγησε στη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Ελλάδα έχει λάβει ήδη τα τρία τελευταία χρόνια δάνεια της τάξης των 210 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 120% του ΑΕΠ εντούτοις έχει πάνω από 1.500.000 ανέργους, χιλιάδες μαγαζιά έχουν κλείσει και μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Με βάση λοιπόν την ελληνική εμπειρία σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης η Συνέλευσή μας να καλέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να λάβουν αποφασιστικά μέτρα κατά της εγκληματικής και παράνομης δράσης των φασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων που παραβιάζουν συστηματικά με τη δράση τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολιτικές που επιβάλλουν βίαιη, απότομη και αντικοινωνική δημοσιονομική προσαρμογή και αυστηρή και ακραία λιτότητα οδηγούν σε ακραίες πολιτικές καταστάσεις και συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της άκρας δεξιάς.

Τέλος διεθνείς οργανισμοί όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει με τη δράση τους να επιβοηθούν τα κράτη μέλη όπως είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στα ακρότατα σύνορα της Ευρώπης και είναι εκτεθειμένη σε μαζικές ροές παρανόμων μεταναστών.