28 Ιουν 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (EQUAL ACCESS TO HEALTH CARE)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/06/2013

«Κύριε πρόεδρε


Θα ήθελα να συγχαρώ τον Εισηγητή για την Έκθεσή του και να επισημάνω ότι η μαζική ανεργία και η φτώχεια που πλήττουν την ευρωπαϊκή κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δημοσίου χρέους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην περιθωριοποίηση και τελικά στον περιορισμό του δικαιώματος ίσης πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέλω να σημειώσω το γεγονός ότι η Έκθεση που εξετάζουμε περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένες αναφορές για τα δυσμενή αποτελέσματα που είχε και στον τομέα της υγείας η καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, δηλαδή του προγράμματος σκληρής και βίαιης δημοσιονομικής λιτότητας και προσαρμογής που επιβλήθηκε στην πατρίδα μου από την τρόικα που ως γνωστό συγκροτείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 1.300.000 άνεργοι αν και τα τρία τελευταία χρόνια έχουν δοθεί ως δάνεια στη χώρα μας από το ΔΝΤ, τα κράτη της Ε.Ε. και τον ΕFSF 215 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα Μάρσαλ για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Όμως, τα ποσά αυτά δεν επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία, αλλά δόθηκαν για να εξοφληθούν τα παλιά δάνεια και για να διασωθούν οι τράπεζες.
Ταυτόχρονα τα Μνημόνια και οι πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται στην Ελλάδα οδήγησαν σε δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία.
Μετά από απαίτηση των δανειστών οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία δεν ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ ενώ πριν το Μνημόνιο αντιστοιχούσαν στο 10% του ΑΕΠ.
Ήδη οι ασφαλισμένοι που είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω του Μνημονίου, πληρώνουν πλέον σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για τα φάρμακα και την πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σε δραστικές μειώσεις των αμοιβών των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού.
Ειδικότερα επιβλήθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, και μεταμοσχευμένους.
Καθορίστηκε οικονομική συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους αγρότες και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.
Περιορίστηκαν οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες. Αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα και στις κρατήσεις των ασφαλισμένων.
Και όμως παρά τις μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας παρουσιάζει αυτή τη στιγμή έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ που στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στο 2,5 δισ. ευρώ.
Έτσι οι πολιτικές του Μνημονίου παραβιάζουν το δικαίωμα ίσης πρόσβασης των ελλήνων πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη ιδίως δε σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.
Ειδικότερα στην Κρήτη και στο νομό Ηρακλείου όπου εκλέγομαι ως βουλευτής η κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία της πόλης του Ηρακλείου χειροτερεύει καθημερινά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η ζωή των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά νοσοκομεία της πόλης του Ηρακλείου διαμαρτύρονται για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις μειώσεις κλινών και ζητούν προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
Λόγω του Μνημονίου οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα έχουν ενταθεί και έτσι στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις λειτουργούν πλέον κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας προκειμένου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Για το λόγο αυτό το κόμμα μου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παλεύουμε για να καταργηθεί το Μνημόνιο, να φύγει η τρόικα από την πατρίδα μας, να διαγράψουμε το επονείδιστο χρέος (odious dept) και να καταργήσουμε τις πολιτικές λιτότητας αφού σύμφωνα με το Ψήφισμά μας 1884/2012 τα μέτρα λιτότητας αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα».