15 Μαρ 2013

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με χθεσινό του ψήφισμα προσπαθεί να βάλει χέρι στην ελληνική ΑΟΖ νομιμοποιώντας ταυτόχρονα τις παράνομες τουρκικές απαιτήσεις κατά της Ελλάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/03/2013

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με χθεσινό του ψήφισμα προσπαθεί να βάλει χέρι στην ελληνική ΑΟΖ νομιμοποιώντας τις παράνομες απαιτήσεις κατά της Ελλάδας.» κατήγγειλε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΝΕΛ Νότης Μαριάς.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επίμαχη παράγραφο 77 του χθεσινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει αρμοδιότητες «χάραξης ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου» ενώ ταυτόχρονα ζητά να δοθεί έμφαση και στην «οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών  των κρατών μελών της ΕΕ και των σχετικών τρίτων χωρών σύμφωνα με τη Σύμβαση YNCLOS την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή».

Ταυτόχρονα στην παράγραφο 78 το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ουσία νομιμοποιεί τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής ΑΟΖ αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  «τονίζει ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές».
Επιπλέον με την παράγραφο 50 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ανοίγει το δρόμο συνεργασίας με την Τουρκία και στον τομέα της ενέργειας μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατέθεσε στη Βουλή και διανεμήθηκε το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας μάλιστα ότι στο αγγλικό κείμενο του ψηφίσματος γίνεται λόγος για «οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών  για τα κράτη μέλη της ΕΕ» και όχι για «οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών  των κρατών μελών της ΕΕ» και έθεσε ευθέως το ερώτημα: σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποιος θα κάνει  την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών  των κρατών μελών; Μήπως η ΕΕ;
Ο Νότης Μαριάς για άλλη μία φορά επισήμανε ότι πρέπει να ανακηρυχθεί μονομερώς άμεσα η ΑΟΖ καθ’ άπασα την ελληνική επικράτεια και όποιος τρίτο κράτος μέλος έχει αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις να πάει στα διεθνή δικαστήρια.
Παρατήρησε ότι οι δανειστές μέσα από το μνημόνιο επιδιώκουν την υπερχρέωση της Ελλάδας για να βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας μας κυρίως στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Μάλιστα σύμφωνα με το μνημόνιο τα κρατικά έσοδα από την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πηγαίνουν για την εξόφληση του χρέους αφού  οποιοδήποτε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής Κυβέρνησης μέχρι και 4.5% του ΑΕΠ θα πηγαίνει στις τσέπες των δανειστών για δήθεν ξόφληση του δημοσίου χρέους.
Τέλος επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η Τρόικα και οι δανειστές θα πρέπει να ξεχάσουν το σχεδιασμό τους να μετατρέψουν την ελληνική ΑΟΖ σε ευρωπαϊκή ΑΟΖ και τα ελληνικά αποθέματα πετρελαίου και  φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές πλουτοπαραγωγικές πηγές